Prima conferință Zero Waste Europe la Parlamentul Europei: Actorul Jeremy Irons și comisarul de mediu Janez Potocnik susțin obiectivele Zero Waste

Joi, 7 Martie 2013, a avut loc la Bruxelles, prima conferință Zero Waste Europe organizată la Parlamentul Europei cu participarea a peste 200 de persoane, inclusiv membri ai Parlamentului European, primari și decidenți locali, reprezentanți ai Comisiei Europene, comisarul pentru mediu, Janez Potocnik, alături de actorul Jeremy Irons.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zero Waste ar putea părea un obiectiv ambițios în societatea noastră industrializată, însă este direcția corectă spre care trebuie să ne îndreptăm”, a afirmat comisarul Potocnik. Acesta a reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a elimina treptat îngroparea și arderea deșeurilor reciclabile până în 2020: „În Europa nu ar mai trebui construite noi gropi de gunoi (…), incinerarea nu este eficientă pe termen mediu.

Pentru a atinge obiectivele Ghidului pentru o Europă eficientă din punct de vedere al resurselor, Europa va trebui să reducă depozitarea la groapă a deșeurilor și să crească rata de reciclare cu 5% pe an, până în 2020. Acesta este un pas important, care nu va putea fi atins în cadrul legislativ actual”, a menționat Joan Marc Simon, Director Executiv Zero Waste Europe.

Actorul Jeremy Irons a adăugat: Aș dori să văd principiile zero waste implementate la nivel legislativ. San Francisco a atins nivelul de 80% rată reciclare, așadar s-a dovedit că se poate”.

De asemenea, primarul primului oraș Zero Waste din Europa, Capannori, a demonstrat că o creștere de la 20% la 80% într-o perioadă scurtă de timp este posibilă acolo unde există voința politică și implicarea cetățenilor.

Capannori, un oraș cu 45.850 de locuitori, a fost primul oraș din Italia care a adoptat conceptul de Zero  Waste/Zero Deșeuri, declarând în 2007 obiectivul de a atinge zero deșeuri până în 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

În 2009, la doar patru ani de la demararea acestei abordări, municipalitatea a înregistrat un procent impresionant al redirecționării deșeurilor de 71%, cu 17.326 tone de materiale recuperate și 6.961 tone încă duse la groapa de gunoi (aproximativ 0,5 kg/cap de locuitor). Succesul a fost posibil datorită implementării unor strategii orientate înspre prevenirea generării de deșeuri, separarea la sursă și colectarea selectivă din ușă în ușă.

Aceste strategii se concentrează atât pe promovarea economiei locale, cât și pe întărirea legăturilor în cadrul comunității și sunt, în general, în parteneriat cu producătorii locali și grupurile de interes public. Câteva dintre aceste sunt:

– O politică de cumpărare verde pe care guvernul o urmează și o promovează printre companii și instituții;

– Promovarea utilizării apei de la robinet în locul celei îmbuteliate;

– Promovarea produselor locale și ecologice en gros;

– Programul de compostare la domiciliu, cu reduceri din tariful de colectare a deșeurilor pentru gospodăriile care participă (peste 2.000 de familii participante în 2010); centre de distribuție răspândite prin oraș. Produse precum laptele, detergentul sau săpunurile pot fi cumpărate en gros, folosind recipiente reîncărcabile, de la dozatoare amplasate în diferite părți ale orașului, inclusiv în piețe și magazine.

– Folosirea veselei reutilizabile în cantinele școlare și sociale;

– Promovarea scutecelor lavabile;

– Reguli pentru reducerea cantității de deșeuri și separarea acestora la evenimentele publice;

Pay as you throw– cetățenii sunt taxați în funcție de volumul de deșeuri trimis la groapă;

– Piețe second-hand organizate de municipalitate în parteneriat cu companii și organizații neguvernamentale;

Mai mult, în ianuarie 2010 a fost lansat primul Centru de Cercetare Zero Deșeuri din Europa. 

Momentan, în Italia, 72 de municipalități cu 2,2 millioane locuitori s-au alăturat mișcării Zero Waste. Astfel, circa 4% din populația țării se îndreaptă spre zero waste!