În perioada 20-22 martie 2017, Zero Waste Europe și Zero Waste România au organizat un schimb de experiență pentru pentru a afla despre bune-practici din domeniul gestionării deșeurilor pentru reprezentanți ai autorităților publice locale din Oradea, operator de salubritate și reciclator. Din delegație au făcut parte reprezentați ai Primăriei Municipiului Oradea și ai Consiliului Județean Bihor, dar și operatori de salubritate din Oradea și Bihor (S.C. RER Oradea, S.C. Ecobihor SRL, S.C. REOSAL S.A).
Orașul Parma este situat în nordul Italiei și are o populație de circa 200.000 locuitori, similară cu cea a municipiului Oradea. În 2013, Parma și-a asumat oficial strategia Zero Waste și s-a alăturat rețelei internaționale de Orașe Zero Waste. Prin aplicarea metodologiei Zero Waste pentru Comunități, a reușit în doar patru ani să reducă cu 59% cantitatea de deșeuri depozitate la rampa de gunoi sau incinerate, să reducă cantitatea de deșeuri reziduale/mixte/fracție umedă de la 283 kg la 117 kg per locuitor; să creeze 44 de noi locuri de muncă; să economisească aproape 500.000 de euro în gestionarea deșeurilor; să atingă o rată de reciclare de peste 80%.
Printre măsurile adoptate de autorități, se numără instrumentul financiar plătești-pentru-cât-arunci, colectarea separată la sursă, programată în zile diferite, inclusiv a deșeurilor biodegradabile; educație, recompense și nu în ultimul rând amenzi usturătoare.
Ce au învățat autoritățile și salubriștii români
Membrii grupului de lucru din România au putut observa procesul de colectare separată în teren. Au fost ghidați de către directorul IREN Ambiente Parma și vice-primarul orașului, Gabriele Folli, alături de expertul Zero Waste a orașului, Dr. Enzo Favoino. Favoino este cel care a elaborat studiul de fezabilitate, planul de implementare și monitorizare pentru implementarea strategiei Zero Waste în Parma. Este un expert cu aproape 30 de ani de expertiză în gestionarea deșeurilor, consultant Scuola Agrara din Monza și președinte al comitetului științific Zero Waste Europe.
Gabriele Folli a explicat tuturor ce a presupus implementarea strategiei Zero Waste în Parma:
„Aplicarea metodologiei Zero Waste a însemnat o schimbare de paradigmă în percepția asupra deșeurilor, o evoluție majoră în mentalitatea comunității. A responsabilizat atât cetățenii, cât și industria, a educat și mai ales a unit, a solidarizat. În 2012 am realizat primii pași, prin înlocuirea sistemului de colectare stradal cu cel de colectare din ușă-în-ușă, pe tipuri diferite de deșeuri, dintre care cea mai importantă – fracția biodegradabilă, ceea ce a dus la «înfometarea» instalației de tratare termică a deșeurilor, prin dublarea cantităților reciclate în primii doi ani. Deși incineratorul reprezintă un pericol pentru sănătatea cetățenilor, în timp ce importă deșeuri din alte regiuni, închiderea acestuia trebuie să aibă loc progresiv, din cauza unor contracte semnate în urmă cu mulți ani, închiderea totală înainte de încherierea contractului însemnând penalități foarte mari din bani publici. Nu recomand autorităților publice din România să investească în astfel de instalații, ci să înceapă să implementeze progresiv soluțiile zero deșeuri. Nu va fi ușor, însă vă asigur că rezultatele vor merita tot efortul”.
Oradea, pe drumul cel bun privind gestiunea deșeurilor
Oradea este municipiul cu cea mai mare rată de colectare separată, la sursă, din România: de 10%. Totodată, deține cea mai performantă stație de compost din România, gestionată de către Ecobihor SRL. Aici se produce fertilizator de calitate superioară din deșeurile biodegradabile ale bihorenilor, care este apoi comercializat și sub formă de pământ de flori în România și în Ungaria, dar și în magazine precum Selgros.
De asemenea, Primăria Oradea este inițiatorul modificării legislației salubrizării, pentru coroborarea cu legislația cadru privind deșeurile (Legea 211/2011) și introducerea tarifării diferențiate pentru cetățeni, prin instrumentul financiar „plătești-pentru-cât-arunci”. Oradea beneficiază de sprijinul Zero Waste Europe și Zero Waste România în implementarea strategiei Zero Waste.
Beneficiile aderării la rețeaua Zero Waste
Rețeaua internațională a Oraşelor Zero Waste are rolul de a identifica și de a asigura vizibilitatea pentru cele mai performante comunități și orașe, precum și de a recunoaște eforturile acelora care, deși poate că nu obțin cele mai bune rezultate în prezent, sunt complet angajate în remedierea sistemului de gestionare a deșeurilor prin implementarea unor soluții specifice economiei circulare, respectiv metodologia Zero Waste.
În cadrul rețelei Zero Waste, primăriile beneficiază de expertiză oferită de specialiști cu renume internațional în implementarea metodologiei Zero Waste. Acesta este un model de eco-inovare recunoscut de către Comisia Europeană, prin care se facilitează tranziția către economia circulară. A avut un impact dovedit în peste 350 de orașe europene, de la care autoritățile publice din România pot învăța. Există de asemenea posibilitatea înfrățirii cu alte orașe Zero Waste, precum San Francisco, Capannori, Ljubljana sau Parma.