București, 14 iunie 2017
Deputații au votat ieri cu majoritate de voturi un proiect legislativ care ar urma să completeze legea cadru deșeuri – Legea 211/2011. Printre altele, ei propun ca valorificarea energetică să fie acceptată ca metodă de reciclare a deșeurilor biodegradabile. Proiectul Plx 113/2017 a obținut 232 de voturi pro (PSD, PNL, UDMR, PMP) și 24 împotrivă (USR).
Se pare că deputații din Comisia de Mediu au aprobat mai multe modificări la OUG 38/2016, printre care și redefinirea reciclării bio-deșeurilor, la presiunea Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
De ce incinerarea nu este o metodă de reciclare
Redefinirea termenului „reciclare” propus în proiect încalcă principiile promovate de ierarhia deșeurilor și de legislația europeană. Atât articolul din Directivă, cât și legea 211/2011 respectă ierarhia deșeurilor, care implică, pe lângă prevenire, și colectarea separată în vederea compostării și fermentării cu producere de biogaz.
Însă articolul modificat de Comisia de Mediu este contrar prevederilor Directivei, deoarece elimină obligația exclusivă de reciclare prin compostare și digestie anaerobă. În schimb, permite în mod eronat și valorificarea energetică, mai precis incinerarea cu recuperare de energie. Întrucât definiția reciclării presupune orice operațiune de valorificare, dar nu include valorificarea energetică și conversia în vederea folosirii materialelor drept combustibil, modificarea duce la transpunerea incorectă a Directivei 2008/98/CE.
Ce recomandăm legiuitorilor
Zero Waste România susține colectarea separată obligatorie a deșeurilor biodegradabile și reciclarea acestora prin metode cu impact redus de mediu, precum digestia aerobă și transformarea în fertilizator organic sau digestia anaerobă cu producere de biogaz. Valorificarea energetică a deșeurilor biodegradabile este extrem de ineficientă din cauza umidității ridicate, consumurile de energie ale instalației anulând în mare parte producția. În plus, incinerarea încurajează risipa alimentară.
În prezent, România se află în infringement, în faza pre-contencioasă pentru transpunerea incompletă și incorectă a legislației europene. În 2015, a fost deschisă cauza de infringement nr. 2015/2190, prin scrisoarea de punere în întârziere, având ca obiect transpunerea și punerea în aplicare a prevederilor Directivei 2008/98/CE privind deșeurile.
În cazul în care legea va fi promulgată de către Președintele Klaus Iohannis, incinerarea deșeurilor biodegradabile va fi considerată reciclare, iar infringementul deschis împotriva României va rămână deschis. Având în vedere situația gravă din domeniul gestionării deșeurilor, există riscul major ca România să plătească în curând penalități de până la 134.000 de euro pe zi de întârziere, plus o penalitate de 1,85 mil. de euro sumă fixă, din buzunarul tuturor. De aceea, solicităm domnului președinte Klaus Iohannis să nu promulge proiectul legislativ Plx 113/2017.