Fiind progresiv prin tradiție și un important centru al mișcării de mediu din S.U.A., orașul San Francisco este lider în implementarea strategiei Zero Waste, iar asta nu surprinde pe nimeni.
San Francisco, un oraș cu o populație de aproximativ 800.000 de persoane, recuperează 77% din deșeuri. Și-a depășit așadar un prim obiectiv de 75% până în 2010, apropiindu-se foarte mult de obiectivul final stabilit pentru 2020: zero deșeuri.
La baza programului implementat în San Francisco stă ideea că separarea deșeurilor pentru compostare și reciclare ar trebui să devină mai avantajoasă decât depozitarea acestora în gropile de gunoi. Această cerință a fost îndeplinită printr-un sistem simplu și convenabil, prin instalarea unor containere de colectare codificate pe culori și semnalizate cu imagini descriptive; prin educație multilingvă pentru a satisface nevoile diverselor etnii; prin gradul de interes acordat diferitelor sectoare – rezidențial, al afacerilor, al autorităților publice.
Alt element cheie al Planului Zero Waste din San Francisco este acela că încurajează prevenirea generării deșeurilor în întregul sistem. Reducerea cantității de deșeuri și reutilizarea sunt încurajate de:
- o legislație care impune vânzătorilor de produse alimentare să elimine polistirenul extrudat, în favoarea unor cutii biodegradabile sau reciclabile, și care interzice comercializarea pungilor de plastic de unică folosință, în favoarea celor reutilizabile, a pungilor din plastic biodegradabil sau din hârtie reciclabilă, etichetate corespunzător;
- o campanie de educare împotriva apei îmbuteliate, și în favoarea apei de la robinet;
- posibilitatea de a refuza o carte de telefon actualizată în fiecare an (cărțile de telefon sunt oferite gratuit în majoritatea orașelor din Statele Unite).
Municipalitatea deține propriul sistem de schimb de bunuri, punând la dispoziție piese de mobilier, produse electronice sau alte materiale pentru schimburi între instituții. În plus, aceasta are o pagină web cu linkuri pentru a ajuta oamenii să afle mai multe despre reducerea cantității de substanțe toxice folosite în produsele de curățenie și în cele de îngrijire personală. În loc să se rezume doar la a îndemna populația să reducă folosirea materialelor toxice, orașul San Francisco oferă alternative viabile.
Municipalitatea recunoaște că reutilizarea creativă și responsabilitatea consumatorului sunt doar o mică parte a soluției. Astfel că, în 2006, San Francisco a aprobat rezoluția Responsabilității Extinse a Producătorilor, odată cu interzicerea aruncării produselor periculoase în coșul de gunoi. Rezoluția îndeamnă producătorii să pună bazele unei „etici a responsabilității producătorului” pentru a completa „etica reciclării” civice. Nu exista o dispoziție clară care să oblige producătorii locali să accepte această rezoluție, dar politica de achiziții a municipalității, bazată pe principiul prevenirii, o încuraja.
Locuitorilor și firmelor le sunt puse la dispoziție trei containere: verde pentru deșeuri biodegradabile, negru pentru deșeuri reziduale și albastru pentru toate materialele reciclabile, inclusiv hârtie, plastic, sticlă și metal. Separarea este încurajată prin sistemul „plătești-pentru-cât-arunci”, prin care cetățenii plătesc doar pentru containerul negru, care poate fi de diferite mărimi și devine mai scump pe măsură ce mărimea crește, fără să plătească pentru containerele albastre și verzi.
Mai multe companii private, contractate de către municipalitate, sunt responsabile cu colectarea și procesarea celor trei fluxuri de materiale. Prin instituirea unui simplu sistem de separare bazat pe trei tomberoane și lăsarea separării materialelor reciclabile în seama contractorilor privați, locuitorilor li se oferă o cale simplă și convenabilă de a participa. Deșeurile sunt colectate de două camioane: unul pentru materiale organice și altul cu două compartimente, pentru materiale reciclabile și deșeuri reziduale. Una dintre companiile de colectare, ce acoperă două treimi din oraș, are 400 de angajați doar pentru serviciul de colectare.
San Francisco a fost primul mare oraș din S.U.A. care a colectat resturile alimentare pentru a le transforma în compost. Sute de mii de locuitori și aproximativ 3.000 de firme trimit aproximativ 360 de tone de material organic, în fiecare zi, către o unitate de compostare. Aici resturile alimentare, resturile vegetale, hârtia folosită și alte materiale biodegradabile sunt transformate în îngrășământ, care ajută la producerea ecologică de produse alimentare și vin, prin îmbunătățirea calității solului. Unitatea de compostare este situată într-o zonă rurală în apropierea orașului San Francisco, pe un teren de 7 hectare, și are 11 angajați. Compania cere între 41 și 51 de dolari/tonă de material organic primit, iar acest venit acoperă costul întreținerii și al funcționării unității. Veniturile sunt completate prin vânzarea celor 42.000 de metri cubi de compost organic produs anual. Ca parte a programului de compostare, orașul oferă găleți speciale, subvenționează recipiente pentru compostare la domiciliu și oferă gratuit cursuri multilingve despre compostarea în mediul urban (inclusiv despre compostarea cu viermi) și despre grădinăritul organic.
Deșeurile din containerele albastre sunt sortate într-o Unitate de Recuperare a Materialelor mecanizată. Aici cei 180 de angajați care locuiesc în vecinătatea unității au sortat aproximativ 650 de tone de materiale pe zi în 2008, recuperând 90% pentru reciclare.
Pentru a atinge obiectivele propuse, San Francisco implementează un principiu unic al „celei mai bune utilizări a materialelor recuperate”. Potrivit acestuia, se stabilește o ierarhie a utilizărilor preferate pentru fiecare material, acordând prioritate celor care minimizează consumul de resurse. De exemplu, atunci când vine vorba de materie organică, orașul San Francisco urmează această ierarhie:
- redistribuirea alimentelor: alimentele comestibile sunt donate cantinelor sociale;
- hrană pentru animale: resturile de alimente ce rezultă din procesele de prelucrare sunt transformate în hrană pentru animale sau folosite direct de către fermieri;
- grăsimile, uleiul și untura sunt transformate în seu sau hrană pentru animale;
- compostare în gospodării, școli, parcuri, etc.
- compostare la scară largă a materialului organic separat la sursă;
- digestie anaerobă și conversie în combustibili bio: colectarea apoi digestia anaerobă centralizată, rezultând în biogaz; grăsimea este colectată de la restaurante și transformată în combustibil pentru vehiculele colectoare ale orașului și pentru autobuzele hibrid.
San Francisco dedică resurse importante programelor demonstrative, pilot, recunoaște participarea și rezultatele excelente și le răsplătește cu premii în numerar.
O altă trăsătură unică a programului din San Francisco este reprezentată de stimulentele oferite pentru diminuarea progresivă a cantității de deșeuri. Contractul cu companiile de colectare este conceput pentru a reduce deșeurile trimise la rampă și include un set de patru obiective pentru fiecare an. Două obiective anuale sunt îndreptate spre scăderea volumului de deșeuri, iar alte două se referă la creșterea procentajului materialelor recuperate. Dacă toate cele patru obiective sunt atinse, firma de salubritate obține o cotă de profit mai mare (2% – câte 0,5% pentru fiecare obiectiv atins), echivalentul a aproximativ 5 milioane de dolari, în total, pe an. Aceste fonduri sunt depozitate într-un cont distinct, destinat încurajării recuperării de materiale, din care compania poate retrage doar procentul corespunzător obiectivelor atinse, în conformitate cu verificările municipalității.
În cele din urmă, programul din San Francisco este marcat de un zel aproape misionar: parte din obiectivul explicit al orașului este răspândirea filozofiei Zero Waste, așa că funcționarii experți în Zero Waste țin prelegeri și prezentări pentru a face cunoscute strategiile unui public cât mai divers, de la orașele din apropiere până la alte țări.
Sursa: Departamentul de Mediu din San Francisco
http://www.sfenvironment.org/our_programs/overview.html?ssi=3