Unii pot avea impresia că platformele de gunoi subterane (îngropate) reprezintă o soluție salvatoare pentru colectarea deșeurilor, pe considerentul că nu poluează vizual, olfactiv și nu pot fi vandalizate. Pe internet sar în ochi reclamele producătorilor unor astfel de echipamente, dar informațiile privind dezavantajele lipsesc cu desăvârșire.
Containerele îngropate sunt în realitate la fel de ineficiente ca cele stradale la suprafață – doar că mai costisitoare. Amenajarea unei (singure) asemenea platforme costă 15.000 – 18.000 de euro, la care se adaugă mentenanța (recomandat să se facă anual) și autospeciale dotate cu un sistem pentru ridicarea platformelor (circa 70.000 de euro autospeciala).
Nu întâmplător, orașe europene care au recurs la acest model – Lerici, Gardone Riviera, Conegliano Veneto – au renunțat la containerele îngropate după mai puțin de cinci ani de la instalare.
Dincolo de costuri, platformele subterane nu oferă control asupra a ceea ce se depozitează în containere (în cazul fericit, dacă nu se lasă gunoiul pe lângă containere). Prin urmare, nu pot fi aplicate măsuri coercitive care să ducă la responsabilizarea cetățenilor. În schimb, în cazul colectării separate la sursă, operatorul poate controla și chiar refuza ridicarea deșeurilor reciclabile care nu au fost separate corect și, în consecință, sunt contaminate.
Containerele îngropate nu vor rezolva problema deșeurilor. Pot în schimb să o „îngroape”, tocmai pentru că – nemaifiind deranjați de problema mirosului și a aspectului – cetățenii au falsa impresie că deșeurile dispar (în neant). O privire mai atentă ne demonstrează că în loc să rezolve problema deșeurilor, aceste containere nu fac altceva decât să o ascundă, scump, sub preș.