Vă mulțumim pentru implicare! Bătălia nu s-a încheiat. Vă cerem în continuare sprijinul, pentru a nu lăsa corporațiile să schimbe legea după cum le convine mai bine pentru profit. Mediul înconjurător și sănătatea oamenilor sunt mai importante.
-
Votul pentru Legea Compostului a fost amânat pentru luni, 6 iulie 2020. Mai avem o săptămână în care le putem scrie deputaților.
-
Vă încurajăm să trimiteți în continuare mesaje direct către deputați, pentru un impact mai mare.
-
Am primit confirmări de la mai mulți deputați că au citit și înțeles mesajul nostru. Datorită mobilizării cetățenilor, au decis amânarea votului pentru a lua mai în serios problema compostului.
-
Presiunea trebuie să continue. Într-un termen atât de scurt impactul a 100 de mesaje trimise direct către deputați este mai puternic decât a unui singur mesaj cu sute de semnături.
Sub masca grijii față de mediu, deputații din Comisia de Mediu se pregătesc să voteze o așa numită „lege a compostului”; lege mult așteptată de toată lumea, deoarece aplicarea acesteia ar contribui semnificativ la atingerea obiectivului de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din totalul deșeurilor municipale generate, obligație prevăzută în legea cadru a deșeurilor 211/2011.
În realitate, în forma propusă, sub masca grijii față de mediul înconjurător, aceasta este de fapt o lege a pseudocompostului – compus periculos pentru animale și om, potrivit, cel mult, pentru acoperirea gropilor de gunoi, nici într-un caz ca fertilizator pentru sol, pentru că este toxic.
În prezent, România reciclează doar 14% din deșeurile municipale, în contextul în care în 2020 expiră termenul pentru evitarea unui costisitor infringement. Biodeșeurile reprezintă circa 50% din totalul de deșeuri municipale generate, ceea ce înseamnă că o colectarea corectă a acestora este SOLUȚIA.
Numeroase studii arată că, doar separând resturile alimentare și deșeurile verzi în locuința/gospodăria cetățenilor, deșeurile pot fi colectate separat pentru un compost necontaminat sau pentru o reciclare eficientă. Prin separarea biodeșeurilor de reciclabile se evită și contaminarea reciclabilelor, rezultând astfel deșeuri de mai bună calitate pentru industria reciclării.
Vă cerem ajutorul pentru a atrage URGENT atenția deputaților din Comisia de Mediu cu privire la necesitatea colectării separate la sursă a biodeșeurilor pentru obținerea unui îngrașământ curat, potrivit pentru fertilizarea solului.
Spune-le și tu acum parlamentarilor că vrei/poți separa la sursă biodeșeurile!