Ziua fără pungi de plastic, în iulie și în România

București, 4 Iulie 2013 

Zero Waste România se alătură campaniei internaționale „Plastic Bag free Day”, ediția a patra, dedicată restricționării și diminuării utilizării pungilor de plastic de unică folosință.

Campania constă în acțiuni de conștientizare și lobby la nivel internațional și local prin intermediul organizațiilor și grupurilor active din Europa, America Centrală, America de Sud și Asia. Pe durata lunii iulie vor fi organizate o varietate de acțiuni, în vederea  conștientizării consumatorului, responsabilizării industriei și a influențării factorilor de decizie.

În România, conform Fondului pentru Mediu, ecotaxa, aplicată pungilor de plastic de unică folosință din ianuarie 2009, nu a influențat semnificativ comportamentul consumatorilor. Mai mult, s-a înregistrat o dublare a vânzărilor în 2010, comparativ cu anul 2009. 

„Crearea unui produs care are o durată de viață de circa 500 de ani, dar o durată de utilizare de doar câteva minute, este lipsită de logică și un model de proastă proiectare, însă acest paradox reprezintă o particularitate a societății consumeriste’” – Elena Rastei, Coordonator Zero Waste România.

Conform Eurostat[1] pungile de plastic de unică folosință reprezintă 92,5% din cantitatea de 95,5 miliarde de pungi folosite în UE, în 2010. În acest context, ieri, 3 iulie, organizațiile au solicitat Comisiei Europene să asigure măsurile necesare pentru a restricționa utilizarea pungilor de plastic prin legislația deșeurilor de ambalaje.

„Comisia Europeană amână luarea unei decizii în ceea ce privește problema pungilor de plastic de unică folosință. Efectele negative ale acestei pasivități ne afectează pe toți; CE ar trebui să restricționeze folosirea pungilor de unică folosință în următoarea sesiune de revizuire a legislației privind deșeurile de ambalaje” – Joan‐Marc Simon, Zero Waste Europe.

Printre ambasadorii acestei acțiuni se numără actorul Jeremy Irons, Annie Leonard – The Story Of Stuff, Achim Steiner – Executive Director U.N. Environment Program.

Campania este organizată pe plan internațional de Zero Waste Europe, GAIA și Fundația Catalană pentru Gestionarea Deșeurilor și Consum, fiind implementată la nivel local prin intermediul organizațiilor membre.

Rezultate obținute în anul 2018:

Website: www.plasticbagfreeday.org

Twitter: @bagfreeday

Facebook:  https://www.facebook.com/plasticbagfreeday

 

[1] Green Paper On a European Strategy on Plastic Waste in the Environment

 


Notă:

Zero Waste Europe ‐ este o rețea internațională de organizații precum European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe, Reuse, Global Alliance for Incinerator Alternatives, grupuri Zero Waste locale precum Zero Waste România și municipalități  Europene, care militează împreună pentru o Europă fără deșeuri. Dincolo de reciclare, rețeaua Zero Waste are ca scop reducerea generării de gunoaie prin promovarea și implementarea economiei circulare și reproiectarea produselor www.zerowasteeurope.eu

GAIA –Global Alliance for Incinerator Alternatives ‐ este o alianță internațională formată din peste 800 de grupuri de acțiune și organizații neguvernamentale, în peste 90 de țări, care militează pentru stoparea incineratoarelor și promovează alternative sigure, sustenabile și echitabile www.no-burn.org

Surfrider Foundation Europe este o organizație de mediu activă în 12 țări europene, cu 40 de birouri locale, 10.000 de membri, 1.700 de voluntari cu expertiză în cercetare, acțiuni directe și educație www.surfrider.eu