Materiale naturale, locale, non-toxice, permacultură… o viață fără deșeuri

How to build a natural home… sau cum să-ți petreci săptămâna vacanței de Paște înconjurat de aproximativ 30 de oameni minunați.

Timp de 4 zile am participat la un workshop, în Sângeorz-Băi, la Popasul Verde, învățând cum se construiește o casă naturală și tot ce implică acest proces. Mi s-a reconfirmat ideea că natura are un mare cuvânt de spus înaintea oricăror dorințe de a construi, că aceasta trebuie ascultată, respectată, folosită și trebuie să-i dăm înapoi, într-un fel sau altul, tot ceea ce îi luăm.

DSC_0902

Fiecare zi a venit cu lucruri noi.

Am aflat despre materiale naturale, sustenabile, despre pigmenți luați din natură, despre permacultură (un mod extraordinar de a-ți organiza curtea și grădina, de a profita de tot ce-ți oferă mai bun locația în care dorești să-ți construiești o căsuță) și despre Tadelakt. Cu acesta din urmă am avut ocazia de „a ne juca” în lut și de a finisa obiectele ce aveau să ne rămână drept amintirea unei experiențe frumoase.

DSC_1168

Cum teoria nu poate fi comparată cu practica, ne-am luat frumos toți mănușile și haine muncitorești și am pus umărul la treabă. Tencuitul pereților cu cob e chiar distractiv, mai ales când vezi atâția oameni harnici și implicați în jurul tău. Prepararea cobului s-a lăsat cu hore și cântece de la atâta frământat.

Secretul e să pui puțin suflet și voie bună în amestec.

DSC_0652

Cu puțin efort am reușit să terminăm de tencuit aproape tot interiorul și exteriorul casei, rezultat bunicel pentru niște începători în ale artei. Faptul că am luat parte activ la tot procesul a contat mult la consolidarea cunoștințelor ce le acumulam, dar și la consolidarea echipei, ducând la prietenii frumoase.

DSC_1006

Sfârșitul fiecărei zile venea cu discuții, concluzii, și chiar și glume, în jurul focului. Într-un loc cu apă de izvor, aer de munte, mâncare bună, peisaje de vis, râsete și oameni frumoși nu se mai simțea nici oboseala unei zile pline.

Când tragem linia după această săptămână, am plecat de acolo un bagaj de cunoștințe, legate de construcția caselor naturale, de materiale și cum se lucrează cu acestea, de acoperișuri verzi, de permacultură, de o viață în care deșeurile sunt resurse.

DSC_0033

Cel mai important, totuși, cred că rămâne bagajul emoțional.

În atât de puține zile s-au lipit de noi și concepțiile, părerile și ideile de viață ale celorlalți. Am văzut familii ce au crescut copii drăgălași, am ascultat povești și moduri de viață, am văzut oameni uniți, am simțit prietenia în forma ei cea mai sinceră.

 

DSC_0735Am învățat că înainte de toate trebuie să apreciem și să răsplătim ce ne oferă pământul, natura, oamenii, să învățăm să ascultăm, să ne facem timp să observăm tot ce se învârte în jurul nostru și dincolo de granițele pe care ni le impunem și, cel mai important, să ne facem timp să spunem „sunt recunoscator”;-)

Autor: Petronela Chiriac

Organizatori: Zero Waste Romania, Popasul Verde, Natural Home

Cu susținerea: Natural Paint, Asociația Română de Permacultură, Raluca Suru Architecture